Lotossa ennätyspotti – saako voittaja hassata rahat miten haluaa? Oikeustieteen professori muistuttaa puolison oikeuksista (2024)

Lauantaina on jaossa Suomen kaikkien aikojen suurin lottopotti. Yhdelle täysosumalle on luvassa 15 miljoonaa euroa.

Monella on suunnitelma sen varalta, että päävoitto pamahtaa omalle tilille. Mutta pitääkö myös aviopuolison päästä hyötymään onnenpotkusta?

– Kyllä pitää, mutta tietyin varauksin, sanoo perheoikeuden ja kansainvälisen yksityisoikeuden professori Tuulikki Mikkola Turun yliopistosta.

Yhtäläinen elintaso

Tuulikki Mikkola sanoo, että lottovoiton vaikutusta avioliittoon voidaan tarkastella esimerkiksi elatusvelvollisuuden näkökulmasta. Avioliittolain mukaan puolisot ovat keskenään yhdenvertaiset. Toisin sanoen puolisoiden elintason pitää olla samalla tasolla.

– Jos lottovoittajan elintaso nousee voiton myötä, kyllä sen ei-voittaneenkin puolison elintason pitää nousta, Tuulikki Mikkola sanoo.

Mikäli ei ole avioehtoa, lottovoitto kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen ja se jaetaan puoliksi avioerossa.

Tuulikki Mikkola

Tuulikki Mikkolan mukaan elatusvelvollisuus on huonosti tunnettu asia, ja siinä liikutaan osin harmaalla alueella.

– Meillä on oikeuskäytännön tasolla testaamatta, mitä kaikkea sinne elatusvelvollisuuteen voidaan laittaa.

Mikkolan mukaan elatukseen kuuluvat ainakin asuminen, ruoka, terveydenhoito, yleinen hyvinvointi ja esimerkiksi yhteistä taloutta koskevat menot kuten sähkö- ja vesilaskut.

Entäpä hemmottelulomat etelän auringossa tai hiihtolomat Alpeilla. Voisivatko ne kuulua elatuksen piiriin?

– Emme täsmälleen tiedä, mitä elatus pitää sisällään. Sitä ei ole määritelty laissa. Mutta jos lotossa voittanut puoliso alkaa hassata rahoja parempaan elämään, niin kyllä toisenkin pitää päästä osille.

Jos lottovoittaja ei halua käyttää rahojaan mihinkään, onko puolisolla oikeus silloin elintason nousuun?

– Mikäli elatuksentaso pysyy yhtäläisenä, puoliso ei voi vaatia itselleen mitään, Tuulikki Mikkola sanoo.

Yleensä elatusvelvollisuudesta aletaan riitelemään vasta avioeron yhteydessä, mutta Tuulikki Mikkola tietää tapauksen, jossa elatuksesta käytiin käräjiä jo avioliiton aikana.

– Mies kävi töissä eikä antanut kotona olleelle vaimolle rahaa ruokaan. Oikeus päätti, että miehellä on elatusvastuu ja vaimokin pitää ruokkia, Mikkola kertoo.

Lottovoitto puoliksi

Tähän mennessä suurin lottovoitto on ollut 14,5 miljoonaa euroa, joka meni viime vuoden kesäkuussa Ruokolahdelle, Etelä-Karjalaan. Yli kymmenen miljoonan suuruisia lottovoittoja on jaettu yhteensä viisi kertaa.

Veikkaus toteutti viime vuonna kyselyn lottovoittajille. Tuloksista kertoi muun muassa Iltalehti. Kyselystä kävi ilmi, että yhden lottovoittajan puoliso oli hakenut avioeroa saadakseen puolet voitosta itselleen.

Tuulikki Mikkola tietää myös toisen vastaavan tapauksen.

– Mikäli ei ole avioehtoa, lottovoitto kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen ja se jaetaan puoliksi avioerossa.

Pitäkää paperit valmiina mahdollisen avioeron varalta, tämä on minun neuvoni kaikille ihmisille.

Tuulikki Mikkola

Tuulikki Mikkolalla onkin yksi neuvo paljon lottoaville.

– Pitää tehdä avioehto, jossa pois suljetaan avio-oikeus. Avioeron tullessa kumpikin ottaa sitten omansa.

Toisaalta avioehtoa ei voi tehdä yksipuolisesti, siihen pitää olla kummankin suostumus. Lottovoittajan puolison ei kannata siis jälkikäteen suostua avioehtoon.

– Ei tietenkään kannata, se on selvä, Mikkola sanoo.

Lotossa ennätyspotti – saako voittaja hassata rahat miten haluaa? Oikeustieteen professori muistuttaa puolison oikeuksista (1)

Paperit valmiina

Tuulikki Mikkola sanoo, että ihmiset harvemmin ymmärtävät mitä oikeuksia ja velvoitteita heillä avioliittolain nojalla on.

– Ihmisillä on sellainen käsitys, että kun mennään naimisiin, omaisuus muuttuu yhteiseksi. Näin ei ole, vaan avioliitossa puoliso omistaa kaiken mitä omistaa, riippumatta siitä, onko avioehtoa vai ei.

Mikkola sanoo, että epätietoisuus avioliittolaista aiheuttaa ongelmia erityisesti avioeron yhteydessä. Esimerkiksi yhteiseksi luultu asunto ei välttämättä olekaan yhteinen.

– Kyllä se menee varallisuusoikeudellisten oppien mukaan ja voi käydä niin, että toinen puoliso omistaakin asunnon yksin.

Tuulikki Mikkola toivoo, että ihmiset selvittäisivät avioliittoa solmiessaan, mihin he ovat oikeutettuja, ja sopisivat asiat kirjallisesti.

– Pitäkää paperit valmiina mahdollisen avioeron varalta. Tämä on minun neuvoni kaikille ihmisille.

Lue lisää:

Loton 15 miljoonan ennätyspotti jäi taas jakamatta

Lotto on enemmän kuin rahapeli: "Se on osa hyvinvointivaltion eetosta"

Yksi Suomen vanhimmista lottoporukoista löytyy Kajaanista – "Kun yläkertaan on tullut lähtö, niin silloin on jääty pois"

Lotossa ennätyspotti – saako voittaja hassata rahat miten haluaa? Oikeustieteen professori muistuttaa puolison oikeuksista (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5377

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.