Sosiaalisessa mediassa epäiltiin Veikkauksen pelitilin mahdollistavan rahanpesun – yhtiön lakijohtaja tyrmää epäilyt (2024)

Veikkaus edellyttää pelitilin avaajalta henkilökohtaista pankkitilin numeroa. Yhtiöllä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta todentaa tilin avaajan henkilöllisyyttä.

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi kertoi Twitter-tilillään myöhään lauantai-iltana huomanneensa Veikkauksen pelitilin käytössä mittavan epäkohdan.

Paasi oli avannut pelitilin, johon hän liitti pankkitilin numeroksi vaimonsa tilinumeron. Hän maksoi pelitilille rahaa pankkitililtään ja siirsi rahaa pelitililtä eteenpäin vaimonsa pankkitilille.

Hän ihmetteli Veikkauksen olematonta käytäntöä pelitilin avaajan ja pankkitilin haltijan henkilöllisyyden vahvistamisessa. Paasi arvioi, että pelitilin kautta voi epäkohdan vuoksi kierrättää rahaa.

– Vaikuttaa siltä, että rikoksista saatua rahaa (huumeet, ihmiskauppa, jne.) voi ”pestä” Veikkauksen avulla. Veikkaustililtähän voi periaatteessa tulla merkittäviäkin summia, ikään kuin tyhjästä, uskottavalla tavalla, hän twiittasi.

Twiitti oli sunnuntai-iltaan mennessä herättänyt vilkasta keskustelua aiheesta.

Veikkaus: ”Toisen henkilön pankkitunnusten käyttö on aina väärinkäytös”

Veikkaus kommentoi asiaa sunnuntaina ainoastaan sähköpostin välityksellä.

Onko rahanpesu tai muu rikollinen toiminta mahdollista pelitilin kautta, Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta?

– Tarkistamme rahanpesua estääksemme muun muassa pelaajan henkilöllisyyden, jos pelien summa tai pelaajan saama voitto on vähintään 2 000 euroa tai tapahtumaan liittyy jotain muuta epäilyttävää. Teemme rikollisen toiminnan ja rahanpesun estämiseksi ja selvittämiseksi epäilyttävistä tapauksista vuosittain useita tuhansia ilmoituksia Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle. Lisäksi käymme jatkuvaa vuoropuhelua rahanpesun estämisestä viranomaisten eli toimintaamme valvovan Poliisihallituksen ja rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa. Rahanpesuriski on valitettavasti tunnistettu kaikilla toimialoilla, joiden palveluihin on liitetty asiakkaan pankkitili. Tämä liittyy siihen, että asiakastilin ja pankkitilin välistä yhteyttä ei valitettavasti nykyisen lainsäädännön puitteissa voida varmuudella todeta.

– Tällä hetkellä muilla ilmoitusvelvollisilla kuin viranomaisilla ei ole mahdollisuutta hyödyntää järjestelmää, niin sanottua maksutilirekisteriä, asiakkaan tilitietojen varmistamiseksi. Pankkien ja Veikkauksen välistä toimijoiden keskinäistä tiedonvaihtoa tulisi pystyä parantamaan merkittävästi. Rahanpesulakiin on nyt kirjattu hyvin suppea mahdollisuus vaihtaa tietoa ilmoitusvelvollisten kesken. Toimijoiden oikeudet ovat rajalliset. Jätimme aiheesta lausunnon lakia valmistelevalle valtionvarainministeriölle vuonna 2017, mutta siinä esiin nostetut asiat tiedonkulusta eivät tulleet silloin huomioiduksi.

Miten valvotte pelitilin yhteydessä ilmoitettavan pankkitilin numeron omistajan henkilöllisyyttä?

– Asiakas sitoutuu sopimusehdoissa antamaan henkilökohtaisen pankkitilinsä numeron. Samalla hän hyväksyy sen, että Veikkaus voi tarkistaa tilin omistajuuden pankeilta. Pankit eivät valitettavasti kuitenkaan nykyisen lainsäädännön vuoksi voi antaa Veikkaukselle tilinomistajatietoja. Sitä perustellaan luottolaitoslailla. Pelitiliin liitetyn pankkitilin on aina oltava uniikki, eikä se voi olla liitettynä useampaan pelitiliin. Kun asiakas ilmoittaa vaihtavansa asiakkuuteensa ilmoitettua pankkitiliä, hänen on aina todennettava henkilöllisyytensä, ja tilinumeron vaihtokerrat on rajoitettu neljään kertaan vuodessa. Pankkitilin on oltava Suomessa toimivassa, Finanssivalvonnan valvomassa pankissa.

Twitter-keskusteluketjussa oli nostettu esiin myös perintöveron kiertämisen mahdollisuus. Millä tavoin kommentoitte asiaa?

– Teemme kaikista epäilyttävistä tapahtumista aina ilmoituksen Krp:n rahanpesun selvittelykeskukselle. Viranomaiset selvittävät tapauksia omien käytäntöjensä mukaisesti. Veikkauksen pelitilin voi aina avata vain täysi-ikäinen. Kontrollitoimenpiteet koskevat muun muassa varojen ”läpilaskutusta”. Teemme myös varojen alkuperäselvitystä, jos meillä on aihetta epäillä esimerkiksi pelitilin käyttäjän maksukykyä.

Mitä käytännössä tapahtuu, kun pelitilin kautta siirretään huomattava summa rahaa?

– Emme voi avata erilaisia seurattavia asioita ja kontrollitoimenpiteitämme julkisuudessa.

Millaisia kerta- tai vuorokausisummia pelitilin kautta voi maksaa?

– Pelitilillä voi kerrallaan olla enintään 20 000 euroa. Pelaaja asettaa itse vuorokausi- ja kuukausikohtainen rahansiirtoraja pelitililleen. Rahansiirtorajat liikkuvat tyypillisesti joissain sadoissa euroissa. Tämä on yksi pelaamisen hallinnan välineistä, eivätkä rajat ensisijaisesti tähtää rahanpesun estämiseen.

Jos pelitilin perustaja voi avata tilin toiselle kuuluvan vahvan tunnistamisen kautta, voiko pelitilin avata myös esimerkiksi yrityksen tilinumerolla?

– Toisen henkilön pankkitunnusten käyttö on aina väärinkäytös. Jos pelaaja luovuttaa pankkitunnuksensa toisen henkilön käyttöön, hän toimii pankkitunnusten käyttöehtojen vastaisesti. Jos pelitilin avaaja on hankkinut toisen henkilön pankkitunnukset käyttöönsä tunnusten omistajan tietämättä, kyseessä on rikos. Asiakas toimii Veikkauksen palvelun ehtojen vastaisesti, jos liittäisi pelitiliin esimerkiksi yrityksensä tilin.

Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta. Kuva:Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sosiaalisessa mediassa epäiltiin Veikkauksen pelitilin mahdollistavan rahanpesun – yhtiön lakijohtaja tyrmää epäilyt (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5343

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.