De Kia EV3 is een veelbelovende, compacte én betaalbare SUV » Laaddirect (2024)

Nieuws

Geplaatst op

De nieuwe Kia EV3 is een compacte elektrische SUV laat duidelijk zien dat Kia de markt wil veroveren met elektrische auto’s die de belofte van avontuur, stijl en duurzaamheid verpakken in een compacte en betaalbare vorm.

Nieuwkomer met groot potentieel

De concurrentie zal nog wel eens flink wakker kunnen liggen van de Kia EV3, met zijn gedurfde design, veelbelovende specificaties en een zeer scherp prijskaartje. Wat dat betreft lijkt de Kia EV3 klaar om de elektrische automarkt te veroveren. Maar wat maakt deze nieuwkomer zo bijzonder? Laaddirect.nl duikt in de details in informatie die er van de nieuwe elektrische Kia te vinden is.

Gedurfde designtaal en een compact formaat

De Kia EV3 is een lust voor het oog, met een markant design dat direct in het oog springt. De “Opposites United” filosofie van Kia komt tot leven in de strakke lijnen, scherpe hoeken en vloeiende vormen van de EV3. Het resultaat is een moderne en futuristische uitstraling, iets waarmee de Kia EV3 zich duidelijk onderscheidt van de massa. De grote wielen en de opvallende LED-koplampen en -achterlichten versterken dit effect nog meer.

Het lijkt ook wel alsof het compacte formaat van de Kia EV3 de designtaal nog beter tot zijn recht doet komen, alsof de verhoudingen tussen de afmetingen en vormen bij de EV3 beter kloppen dan bij de grotere Kia E9. Het is niet direct een opvallend aerodynamische vormgeving, maar deze draagt wel degelijk bij aan een verbeterde efficiëntie en grotere actieradius.

De Kia EV3 is een veelbelovende, compacte én betaalbare SUV » Laaddirect (5)

Ruimte en comfort voor het hele gezin

Het interieur van de EV3 biedt de inzittenden behoorlijk wat ruimte. De ruime cabine biedt met een lengte van 4300 mm, een breedte van 1850 mm en een hoogte van 1560 mm voldoende been- en hoofdruimte voor zowel bestuurder als passagiers, zelfs op de achterbank. Dankzij een bagageruimte van 460 liter en een frunk van 25 liter is er bovendien genoeg ruimte voor alle bagage. Met deze afmetingen is de Kia EV3 ongeveer even groot als de Niro Electric, waarvan hij dan ook de opvolger moet worden.

Het minimalistische dashboard met zijn grote touchscreen infotainmentsysteem, die één geheel vormt met het digitale instrumentenpaneel, straalt rust en moderniteit uit. Duurzame materialen en een doordachte ergonomie maken het interieur niet alleen mooi, maar ook functioneel en comfortabel voor lange ritten. Naast het geavanceerde infotainmentsysteem met een near-widescreen display, is de auto uitgerust met een breed scala aan rijhulpsystemen (ADAS), zoals Forward Collision-Avoidance Assist, Lane Keeping Assist en Highway Driving Assist. Deze systemen zorgen voor extra veiligheid en comfort tijdens het rijden. Daarnaast biedt de EV3 innovatieve functies zoals de Kia AI Assistant (vooralsnog alleen in Korea), Vehicle-to-Load (V2L) laadfunctionaliteit en een digitale sleutel via uw smartphone of smartwatch.

De Kia EV3 is een veelbelovende, compacte én betaalbare SUV » Laaddirect (9)

Actieradius tot wel 600 kilometer

De Kia EV3 is gebouwd op het geavanceerde, schaalbare E-GMP-platform, dat speciaal is ontworpen voor elektrische auto’s. Dit platform biedt niet alleen een optimale gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt, maar maakt ook gebruik van een 800V-architectuur. Dit betekent overigens niet dat de EV3 zeer snel kan worden opgeladen bij snellaadstations. De laadsnelheid is niet zo hoog als die van de grotere elektrische modellen van het Koreaanse merk. Opladen van 10% tot 80% duurt bij de Kia EV3 nog altijd zo’n 31 minuten. Aan de normale AC-laadpaal heeft hij een laadsnelheid van 11 kW. Waarschijnlijk kan er optioneel worden gekozen voor een 22 kW omvormer.

Met twee accupakket-opties (58,3 kWh en 81,4 kWh) biedt de EV3 zijn bestuurders een opmerkelijke grote actieradius tot wel 600 kilometer (WLTP), uiteraard afhankelijk van de gekozen variant. Die grootste accu maakt de Kia EV3 ook heel geschikt voor langere roadtrips.

Beide varianten beschikken overigens over een 150 kW elektromotor, die de voorwielen aandrijft. De topsnelheid bedraagt 170 km/u en de acceleratie van 0 tot 100 km/u gaat bij de 58 kWh-variant in 7,5 seconden. De 81 kWh-variant is uiteraard wat zwaarder maar daarbij gaat deze acceleratie altijd nog in een keurige 7,7 seconden.

Betaalbaar elektrisch rijden voor iedereen?

Naast alle bovengenoemde interessante aspecten heeft de Kia EV3 nog een grote troef, namelijk de prijs. Nu heeft Kia die nog niet officieel vrijgegeven maar er wordt verwacht dat de prijzen bij iets meer dan €30.000 zullen beginnen. Omdat de Kia EV3 stijl, functionaliteit en betaalbaarheid combineert, heeft hij absoluut het potentieel om een gamechanger worden in het segment van compacte elektrische SUV’s. Hij wordt nog deze zomer in Korea gelanceerd. In Europa moeten we wachten tot de tweede helft van dit jaar.

Elektrische auto Nieuws

Over de auteur

De Kia EV3 is een veelbelovende, compacte én betaalbare SUV » Laaddirect (14)

Bas

Bas van der Weerd schrijft teksten en blogs voor Laaddirect. Als redacteur van verschillende bekende online magazines is hij dagelijks bezig met alles wat met elektrisch rijden en e-mobiliteit te maken heeft.

Lees alle 137 artikelen van Bas

De Kia EV3 is een veelbelovende, compacte én betaalbare SUV » Laaddirect (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5893

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.