Herziening van de A79, een jaar na de ingebruikname van de eerste free-flow snelweg in Frankrijk (2024)

Herziening van de A79, een jaar na de ingebruikname van de eerste free-flow snelweg in Frankrijk (1)

elektronische tolheffing Fulli

Wat zijn de resultaten van de A79, een jaar nadat Frankrijks eerste snelweg met vrije doorstroming werd opengesteld voor het verkeer?

21 mei 2024

Op de A79, tussen Digoin en Montmarault, zullen automobilisten vanaf 4 november 2023 niet meer stoppen bij het tolhuisje om hun reis te betalen.

Hoe werkt free-flow tolheffing?

Free-flow tol werd eind 2022 voor het eerst ingevoerd in Frankrijk, op de A79. Wat is het verschil met traditionele tolheffing? Weg met de slagbomen, de wachtrijen en de vertragingen - free-flow tolls vinden de snelweg opnieuw uit! Portalen uitgerust met infraroodcamera's en sensoren identificeren voertuigen door hun nummerplaat of elektronische tollabel te lezen. Hierdoor kunnen voertuigen doorrijden zonder te stoppen, waardoor de doorstroming verbetert en er geen wachttijden meer zijn aan het tolplein.

Hoe betaal ik de free-flow tol?

Om de free-flow tol te betalen, hebben bestuurders drie dagen de tijd en er zijn verschillende betalingsopties beschikbaar.

  • Elektronisch tolabonnement

Om onaangename verrassingen te vermijden als de betaling niet binnen de drie dagen gebeurt, is de beste optie te kiezen voor een elektronisch tolabonnement. Met een elektronisch tolabonnement geniet je met een gerust hart van de voordelen van free-flow (vlottere verkeersdoorstroming, tijdsbesparing, lager risico op ongevallen, minder impact op het milieu).

Het elektronische tolvignet is DE oplossing voor het betalen van tol op snelwegen, en al helemaal in free-flow verkeer! Je hebt er geen omkijken naar en er is geen verplichting, dus je kunt het terugbrengen wanneer je maar wilt.

Nog niet uitgerust? Klik hier om te profiteren van het elektronische tolvignet en 12 maanden gratis beheerkosten.

  • Nummerplaatregistratie

Klanten voeren vóór hun reis hun nummerplaat in en koppelen deze aan hun bankgegevens. De nummerplaat wordt elke keer dat ze over de A79 reizen gedetecteerd en klanten krijgen elke week een factuur voor de ritten die ze maken.

  • Online betalen

Na een reis op de A79 gaan klanten naar de ALIAE-website en hebben ze drie dagen de tijd om hun reis te betalen. Ze voeren hun nummerplaat in, waarmee ze kunnen nagaan welke ritten ze hebben gemaakt.

  • Betaalautomaten op de verzorgingsplaatsen

Overal langs de A79 staan betaalautomaten waarmee je binnen drie dagen na je reis met je creditcard of contant kunt betalen. Ontdek waar de betaalautomaten zijn.

Een jaar later? Wat zijn de resultaten van de free-flow snelweg?

De resultaten zijn zeer positief, met bijna 8 miljoen ritten op de A79. Bijna 15.000 voertuigen maken dagelijks gebruik van de A79, vergeleken met 7.000 voorheen. Hiervan zijn 70% auto's en 30% vrachtwagens.

Hoe werden klanten ondersteund?

Een jaar lang moesten we klanten begeleiden die voor het eerst gebruik maakten van een free-flow snelweg. Er werden talloze borden langs de snelweg geplaatst. Er werden meer dan 600.000 brieven gestuurd naar klanten die voor het eerst gebruik maakten van de snelweg.

Er werden ook reclamecampagnes georganiseerd door ALIAE en er werd een gratis hulplijn opgezet van maandag tot zaterdag, van 8.00 tot 19.00 uur: 0 806 005 005.

Hoe betaalden klanten voor hun reis op de A79?

De cijfers spreken boekdelen over hoe essentieel het elektronische tolvignet is. Bijna tweederde van de klanten die over de A79 reisden, betaalde met hun elektronische tolkaartje. Bovendien betaalde 30% op de website of via het kentekenabonnement, terwijl slechts 5% betaalde bij de betaalautomaten in de verzorgingsplaatsen van de A79.

Heeft free-flow echt invloed op de veiligheid en het milieu?

Ook hier heeft de A79 het bij het rechte eind. Ondanks de verdubbeling van het verkeer zijn er geen dodelijke ongelukken gebeurd op deze weg die vroeger bekend stond als "de weg des doods". Free-flow heeft ook voordelen voor het milieu: geen files bij het tolplein en geen stops. Er wordt nu geschat dat er bijna 12.000 ton CO2 bespaard zal worden. Wanneer een vrachtwagen stopt bij een traditioneel tolstation verbruikt hij gemiddeld één liter brandstof, wat gelijk staat aan 3,1 kg CO2-uitstoot.

Wat heeft de toekomst in petto voor free-flow?

Het free-flow tolsysteem, dat al bestaat in andere landen zoals Spanje, Portugal en zelfs Canada, zal worden ingevoerd in Frankrijk...Dit tolsysteem zal worden ingevoerd op andere snelwegen in Frankrijk, aangezien de regering het verplicht stelt voor alle nieuwe snelwegen.

In 2024 worden de snelwegen A13 en A14 (Parijs-Normandië) uitgerust met het free-flow tolsysteem.

De A412, ontworpen om de regio Chablais aan de zuidelijke oever van het Meer van Genève te ontsluiten, moet ook free-flow worden. Deze nieuwe snelweg zal het gebied ten zuiden van Thonon-les-Bains bedienen, vanaf de agglomeratie Annemasse-Genève.

Herziening van de A79, een jaar na de ingebruikname van de eerste free-flow snelweg in Frankrijk (2)

Image

Herziening van de A79, een jaar na de ingebruikname van de eerste free-flow snelweg in Frankrijk (3)

Image

Herziening van de A79, een jaar na de ingebruikname van de eerste free-flow snelweg in Frankrijk (4)

Le badge télépéage spécial A79

Profitez de réductions jusqu'à 60% sur l'autoroute flux-libre

Souscrire

Herziening van de A79, een jaar na de ingebruikname van de eerste free-flow snelweg in Frankrijk (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5897

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.